Средновековен панаир Ямбол 2023

Средновековен панаир – Ямбол 2023г.

Стотици любители на историята видяха интерактивния исторически спектакъл, посветен на 650 години от отбраната на Ямболската крепост
Интерактивният исторически спектакъл „Средновековен Ямбол – търговия, дипломация и война“, посветен на 650 години от героичната отбрана на Средновековната ямболска крепост, събра на 3 и 4 юни стотици зрители, които се върнаха седем века назад в историята, за да съпреживеят ежедневието на нашите предци от 14 век.

Събитието беше открито от кмета на община Ямбол Валентин Ревански: „Радвам се, че за два дни ще се потопим в славното минало на Ямбол и ще видим как са живели нашите предци през четиринадесети век. Развълнуван съм, че сме заедно пред крепостната стена на средновековния Дъбилин. Тази година се навършват 650 години от героичната отбрана на крепостта, която първа на Балканския полуостров оказа съпротива на османците. Може би, част от нашите съграждани помнят, какво беше това място преди години. Благодаря на всички, които се включиха със средства и труд, за да изглежда днес по този начин.“
В зрелищния спектакъл се влючи екип възстановчици от цяла България – София, Варна и Велико Търново, ръководен от Васил Василев, бойци от Сдружение за опазване на традиционни занаяти и умения „Белите орли“ – Сърбия, англичани, французин и унгарец.
Васил Василев се превъплъти в ролята на господин Шишман, който на пазарния ден край стените на Дъбилин търсеше скъпи стоки за зестрата на своята дъщеря. На пазара бяха представени подправки, билки, дрехи и бижута, характерни за четиринадесетото столетие.
Зрителите видяха български търговци, сръбски делегати, наемници от Сърбия и степните народи, рицари от Западна Европа – Франция и Англия, тренировки на средновековни бойци.
Битките представляваха атрактивни групови схватки и персонални двубои между сръбски и степни наемници, английски и френски рицари. Бойците се сражаваха с мечове, саби, бич, голи ръце, камъни.
Posted on June 11, 2023 in Новини by Protostrator

Comments on 'Средновековен панаир Ямбол 2023' (0)

Comments are closed.